Masterclass: Geef meer om de Zuid-Hollandse melkkoe

Zuid-Hollandse melkkoe

Stel je voor… Melkkoeien worden zo gehouden dat ze na de slacht topkwaliteit vlees leveren. Hun karkassen worden volledig en lokaal benut… Dat levert een hoger rendement per koe op, meer smaak en scheelt bovendien in kilometers wat ons milieu ten goede komt!

Vlees van uitgemolken koeien wordt nu vooral verwerkt tot worst, gehakt, burgers of gaat naar de petfood industrie. Net als Andries Middag, Erwin Haveman en Mara Nieuwpoort van LTO Noord, denkt Delflandse Vleesmeester Corné van Leeuwen dat dit beter kan. We nodigen je van harte uit om tijdens de Masterclass “Geef meer om de Zuid-Hollandse melkkoe” op 22 november mee te denken over dit onderwerp en jouw visie op dubbeldoelvlees te geven.

Leden van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies (vegetarische en carnivore) én professionals uit de vleessector (slachthuis, veehouder, slagerij) zijn van harte welkom.


Inhoud Masterclass

De masterclass is een interactieve sessie die je een handelingsperspectief én support van onze Zuid-Hollandse Voedselfamilies geeft, voor het volledig en lokaal verwaarden van melkkoeien. Experts en praktijkdeskundigen uit de vlees- en melkveesector gaan in op vragen als: hoe zit de sector nu in elkaar, waarom is het nog lastig vierkant te verwaarden en wat zijn de mogelijkheden?


Bert Vollering, voedselfamilielid van het eerste uur en lid van de Programmaraad:
‘Ik verwacht veel van de masterclass over de Zuid-Hollandse melkkoe. De afgelopen 30 jaar is onze vleesverwerkende sector grootschalig geworden. Het beter en lokaal verwaarden van uitgemolken en afgemeste melkkoeien kan zowel bijdragen aan het bedrijfsresultaat van de melkveehouders als bijdrage aan de circulaire economie. Ik verwacht dat het op de masterclass zo concreet wordt, dat wij over een jaar weer een bijeenkomst kunnen organiseren met de melkveehouders en de vleesverwerkers over de doelen zijn behaald!’

Wij als Zuid-Hollandse Voedselfamilies nodigen jou uit om vanuit je creativiteit en ervaring samen met de andere aanwezigen mee te denken over de mogelijkheden om melkkoeien beter te benutten na de slacht. Voor ondernemers en afnemers van zogenaamde ‘dubbeldoeldieren’ maken we een doorkijkje naar de Masterclass van LTO Noord. Dus kom ook als je geen melkveehouder bent. We stoppen op tijd zodat u op tijd bent om de koeien te melken.

De sprekers

Naast voedselfamlieleden Andries Middag (NLTO) en Corné van Leeuwen, delen Cynthia Bruining en Jos Hugense hun ervaring en visie met en op de vleesindustrie.

Cynthia Bruining: pionier in dubbeldoelvlees

Cynthia is oprichter van De Vrije Koe. Ze kocht de boerderij van buren waar zij in haar jeugd al meehielp. Ze was van plan melkveehouder te worden, maar kreeg het idee om melkkoeien dubbel te verwaarden en ontwikkelde verschillende concepten om het vlees zelf te verkopen. Inclusief de botten.

Jos Hugense: pionier uit de vleesindustrie

Jos was 25 jaar werkzaam in de vleesindustrie. Nu is hij koploper in toepassingen van plantaardige vezels in vlees, vis en vleesvrije producten bij Meatless. Zijn boodschap: de enige manier om als melkveehouder te overleven is meer ondernemen en lokaal vermarkten!


Programma

Aanvang / inloop

11.45 uur

Start en lunch

12.00 uur

Kennissessie. We gaan onder andere in op:

  • Wat is de rol van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies
  • Hoe zit de melkvee keten in elkaar na de slacht
  • Delflandse Vleesmeesters geven een kijkje in hun keuken en dubbeldoel vlees

13.00 uur

Brainstormsessie

  • Verkennen van mogelijkheden
  • Denk mee over hoe we beter om kunnen gaan met melkkoeien na de slacht
  • Doorkijkje naar masterclass Dubbel Doel Dieren van LTO Noord

15.00 uur

Borrel

16.00 uur

Tot de 22e!

Namens het organiserend comité,
Andries Middag (programmaraad Voedselfamilies)
Corné van Leeuwen (Delflandse Vleesmeesters)

back to top